Temperli Cam Patlar Mı?

Birçok müşterimiz bu soruyu bize iletiyor. Temperli cam patlar veya kırılır mı? Bu yazımızda bunun cevabını bulabilirsiniz.

Aşağıdaki görselde temperli camın ve normal camın kırılmış hallerini görebilirsiniz.

temperli cam patlar mı

Temperli camın nasıl elde edildiğine bir göz atalım. Camlar önce istenilen ölçüde kesilir ve ardından kenarları rodaj yapılır. Rodaj işleminden sonra yıkama ve ardından temper işlemi.

Temper işleminde camlar belirli bir süre 740 derecelik bir ısıya tabi tutulur. Ardından da yüksek basınçlı hava ile temas ederler ve hazır hale gelirler.

Bu esnada cam, normal camlara göre 4 ile 5 kat daha güçlü hale gelir. Bununla birlikte esnekliği de artar. Yani temperli camı el ile kırmak kolay – kolay mümkün değildir. Bu hiç kırılmayacağı anlamına da gelmez. Temper işlemi sırasında yüzerce odacığa ayrılan iç tabaka, kırılma esnasında sizi ve sevdiklerinizi korur.

Yani bu bir patlama değildir aslında. İşlemler sonucu kenarda kalan ufacık bir hava boşluğu bile camın küçük bir temasla parçalara ayrılmasına neden olabilir. Makinenin ayarlarında meydana gelen değişiklikler camda tansiyona neden olabilir ve bu da dağılmaya neden olabilir.

Netice olarak denebilir ki; temperli camlar da kırılabilir ancak çok daha zor… Kırılma esnasında yüzlerce ve hatta binlerce parçaya ayrılacağından canlılara zarar vermez. Çok sert cisimlerle çok sert darbeler vurmadıkça kırılması oldukça zordur.

Temperli Cam Neden Patlar?

Aslında sorunun cevabını yukarıda verdik. Bu özellik canlıları kırılma esnasında korumak için özellikle oluşturulmaktadır. Durduk yere de nadir de olsa patlayabilirler. Özellikle kenarlarda kalan hava boşlukları ve tansiyon nedeni ile camlar ufak temaslarla kırılıp dağılabilirler.

Bunların haricinde oldukça dayanıklı ve kırılması zor camlardır. Katlanır ve sürme cam balkon sistemlerinde kullanılma sebepleri de bunlardır. Bu hem kanuni bir zorunluluk hem de canlıları korumak adına bir görevdir.

Bu soruya da bu yazı aracılığı ile yanıt vermiş olduk. Umarız faydalı olmuştur. Aklınıza takılan konularda bize yazabilirsiniz. Eğer herkesi ilgilendiren bir konu ise; blog bölümünde bilgilendirici yazılarla diğer ziyaretçilere de faydalı olabiliriz. Size özel bir durum ise; çözümleri veya sebepleri sizlere e-posta veya telefon yolu ile bildirebiliriz.

Altta yorum yapabilmeniz için bir alan mevcut. Oradan da sorularınızı iletebilirsiniz.

One thought on “Temperli Cam Patlar Mı?

  1. Merhaba ben amasya ilinden temperciyim yazın sogutma bolumunde çok cam patliyor ısı dan mı acaba bilginiz var mı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir