Cam Balkon Yasal Mı? | Hukuk Ne Diyor?

Cam balkon yasal mı ya da yasak mı diye çok soru alıyoruz. Biz de bu konuda sizlere bilgi verme gereği duyduk. Hukuk bu konuda ne diyor? Yargıtay ve Danıştay kararları neler? Hepsi bu yazıda dikkatinize sunulmuştur. Öncelikle mevzuattaki sınıflandırmaya göre balkon türlerine göz atalım.

cam balkon yasal mı
cam balkon yasal mı

#Balkon türleri ve yasal durumları?

1- Gömme balkonlar: Binaya gömme bir vaziyette tasarlanmış ve ek alan kazandırmayan balkonlara gömme denir. Herhangi bir materyalle kapatılmaları için izne gerek yoktur. Alüminyum doğrama, PVC doğrama ve cam balkon ürünlerinden herhangi birini özgürce tercih edebilirsiniz.

2- Kısmen gömme balkonlar: Bir kısmı gömme bir kısmı da çıkma olan balkon türleridir. Burada Yargıtay ve Danıştay kararları sadece katlanır cam balkon sistemlerine izin vermektedir. Hükümde “portatif, sökülüp takılabilir, katlanılabilir” ifadesi yer almaktadır. Fakat dikkat edilmesi gereken bir konu var. Balkonu odaya dahil etmek için duvar yıkmak veya mevcut korkuluğu söküp tuğla, beton ve benzeri materyaller ile ikame etmek kesinlikle yasak. Şikayet üzerine direkt yıkım kararı ve para cezası uygulanmaktadır.

3- Çıkma balkonlar: Çıkma balkonlarda alan kazanmak amacı ile yapılan her türlü işlem kanuna aykırı kabul edilmektedir. Yine hükümde yer alan “portatif, sökülüp takılabilir, katlanılabilir” materyaller dışında herhangi başka bir ürün kullanılamaz. Çıkma balkonlarda duvar yıkıp, balkon ile odayı birleştirme söz konusu olamaz. Hatta sürme cam balkon sistemlerinin bile balkonlarda kullanılıp kullanılamayacağı şüpheli bir konudur. Katlanılabilir hükmüne uymadığı için aslında balkonlarda kullanılması doğru değildir.

4- Kısmen çıkma balkonlar: Bu balkon türlerinde kısmen gömme balkon türlerindeki hükümler geçerlidir. Anlaşmazlıklarda bilirkişi raporu ile hükme varılmaktadır. Katlanır cam balkon ürünleri herhangi bir izin almaksızın uygulanabilmektedir; ancak iş odaya dahil etmeye gelince dikkatli olmakta fayda var.

#Apartmanda veya sitede oturanlar için örnek Yargıtay kararı

634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası’nın 19.maddesinin birinci fıkrasında kat maliklerinin ana taşınmazın mimari durumunu titizlikle korumaya mecbur oldukları belirtildikten sonra ikinci fıkrada da kat maliklerinden birinin bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramayacağı öngörülmüştür. Bu doğrultuda binaların balkon kısımları bu madde kapsamında değerlendirilmektedir. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/6244 Esas ve 2016/2299 Karar numarası ile güncel bir hüküm kurmuştur.

Hal böyle olunca Yargıtay tarafından binanın dış görüntüsünü değiştiren, işlemlerin projede olmaması veyahut kat maliklerinin 4/5’inin yazılı onayı olmadığı sürece, cam balkon yaptırma, cam balkon yaptırılarak oda ile balkon arasında duvarın kırdırma işlemleri kanuna aykırı olarak değerlendirilmekte ve eski hale getirilmesi konusunda görüş belirtilmektedir.

Not: Yargıtay kararından alıntıdır.

Buradan çıkan sonuç açık ve nettir. Bina veya site sakinlerinin beşte dördünün rızası alınmadıkça cam balkon yaptırmak yasal sorunlara neden olabilir. Pek rastlanmayan bir durum olmasına karşılık, site sakinleri ile bu konuda bir uzlaşıya varmakta fayda var. Toplu yaşam alanlarında bu hükme dikkat etmek ve yasal sorumlulukları yerine getirmek en uygunu olacaktır.

Saygı çerçevesinde komşuluk haklarına riayet ederek hareket etmek en adaletli yol olacaktır. Site ve apartman yönetimlerinin kararları da bağlayıcıdır. Cam ve alüminyum rengi konusunda ortak bir karar alındı ise; bu karara uymak da zorunludur. Bütün bina sakinleri karar gereği mavi cam balkon yaptırırken siz füme rengi tercih edemezsiniz. Aynısı alüminyum profil rengi için de geçerlidir.

#Müstakil evde oturanlar için durum ne?

Müstakil evlerde oturanlarda Yargıtay ve Danıştay kararları geçerlidir. Tek bir fark vardır; uygulama konusunda herhangi bir merci veya kişiden olur almanıza gerek yoktur. Renk ve benzeri konularda tamamen özgürsünüz. Kış bahçeleri ve pergola altlarında (projede mevcut ise) istediğiniz materyali kullanmakta özgürsünüz. Yani biraz daha avantajlı bir durumdasınız denilebilir.

Hukuk Ve Etik Çerçevesinde Cam Balkon Yasal Mı Sorusunun Değerlendirmesi

Yargıtay ve Danıştay belirli özelliklerde olan ürünleri ister gömme ister çıkma balkon olsun izin vermiştir. Ancak toplu yaşam alanlarında beşte dört rıza şartı getirilmiştir. Buna karşılık alan kazandırmayan katlanır cam balkon ürünlerinin uygulanmasında (duvar yıkımı ve benzeri işlemler yapılmadıkça) bir mahzur yoktur. Site ve apartman yönetimlerinin cam ve alüminyum rengi konularında karar alma yetkileri vardır ve bu kararlara uymak zorunludur.

Birlikte yaşamanın ahlaki ve hukuki kurallarına uymak elbette bireyin bizzat kendisinin mutluluğu adına attığı önemli bir adımdır. Bir atasözü “İğneyi kendini çuvaldızı başkasına batır.” der. Empati yapmak ve başkalarının da yaşam kalitesini düşürmemek duyarlı her vatandaşın görevidir. Bize ulaşıp sorularınızı iletmek için yorum yapabilirsiniz. Bu sayede diğer ziyaretçilerimizin de konudan yeterince faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Diğer blog yazılarımıza da BU linkten ulaşabilirsiniz. Cam balkon hakkında genel bilgiler ana sayfamızda dikkatlerinize sunulmuştur. Cam balkon İzmir ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

29 thoughts on “Cam Balkon Yasal Mı? | Hukuk Ne Diyor?

  1. Evime cam balkon yaptırdım.sitede oturuyorum.cam balkon patlayarak site önündeki arabaya zarar verdi.cam balkon yapma konusunda site yönetiminden izin almam gerekirmiydi önceden bilgi verirseniz sevinirim.sitede herkesin cam balkonu var

      1. yukarıda sitelerde 4/5 inden izin almanız gerekiyor yazmışsınız. burda gerek yok yazdınız. sebebini açıklar mısınız? hangisi doğru.

  2. Sitede oturuyorum 3 villa birleşik.baştaki komşu komple 3 katlı evini balkonlari camle kapattı.salon balkonu büyütmüş sitede ortak alanında faydalanmiş.benim bütün köprü manzaram gitti.alt katta yollu görünmüyor.ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Balkonları cam balkon ile kapatmak izne tabi değildir. Ortak alan meselesi farklı bir konu ve cam balkon konusundan ziyade ortak alanın şahsi olarak kullanılması ile alakalı. Bu durumun hukuki çerçevesi bizim dışımızda bir konu.

  3. 12 Dairelik bir binada oturuyorum . 11 i Şeffaf Cam balkon yaptırmış . Ben mavi istiyorum , Bina yönetimine sordum alınan karar var mı diye , bana bir karar gösteremediler . Emri vaki olarak şeffaf yapmamı söylediler. Mavi yaptırmam bir sorun teşkil eder mi teşekkürler.

    1. Merhaba emre bey… İleride yönetim bir karar alırsa; ki almaları muhtemel, çünkü 11 kişi şeffaf yaptırmış; camları değiştirmek durumunda kalabilirsiniz. Aslında kararı almış olmaları lazımdı. Ortada şu an bir karar yok. Bu durumda da komşulardan izin alma konusu gündeme gelebilir. Ancak sizden cam balkon yaptırırken sanırım kimse yazılı izin almadı. Siz de bunu koz olarak kullanabilirsiniz. Bu sizin işinizi çözer ancak komşuluk ilişkileri açısından da değerlendirmek gerekir. Orada yaşıyorsunuz çünkü. Saygılarla.

  4. Merhaba umarat soruma vakit bulup cevap verebilirsiniz şimdiden teşekkür ederim.
    16 sene sonra ufak bir bahçe katı daire aldım. Ev biraz ufak olduğu için mutlakta yer alan pvc pencereyi iptal edip kapı yapmak istiyorum ve mutfak kısmının önüne balkon çıkmasına kafar alanı cam dograma ile kapatıp yemek yemek için masa koymak istiyorum. Ama binada özellikle toprak sahibi kabul etmiyor diğer komşular sorun değil diyip anlayış gosteriyorlar balkon çıkmasına kadar cam ile kspatma yapsam sorun olur mu veya sadece kapı açsam sorun olur mu dublex daireler toprak sahiplerine ait yarın teras katlarını kapatma hakları varmı inanın ev o kafar ufakki yemek masası koyacak yer yok müteahit satarken yaparsın ne olacak dediği için ve fiyatı uygun olduğu için aldık sıkıntımız büyük maalesef lütfen bir yol gösterin

    1. Merhaba; Komşuların izni şart. İzmir’de genellikle herkes yaptırdığından pek sorun çıkmıyor. Gömme balkonlarda izin şartı yok. Aslında cam balkon da yasal; ancak komşu izni olması şartı ile. Durumu sakince anlatıp toprak sahibinden de izin almakta yarar var. Saygılarla.

  5. Merhabalar:
    Bir sitenin bahçe katını terası var diye aldım. Projeyi satan satıcı şirket sahibi ve satışı ile ilgilenen personeline özellikle sordum terası cam balkon şeklinde kapatabiliyor muyum? Diye.. Bana söyledikleri duvar örüp odaya katmadığın takdirde istediğini yapabilirsin dediler.. birde yönetim planı verdiler . Süs havuzunun arkasında bulunan yeşil alan daireye kadar olan bölge giriş kat maliki kullanımına aittir. Hiç bir kat malik burada kullanım hakkına sahip değildir yazıyor.. şimdi cam balkonla terası kapatmak istiyorum .yönetim şirketten bize devredildi sitede bir iki çatlak çıkıp projede böyle bişey yok yapılmasın dedi ve kendi aralarında yeni bir yönetim planı tarzı karar yalındı yapılamaması için. Şimdi benim şirkete verdiğim maddi Zararım ne olacak veya bu konuyu nasıl çözebilirim .. ya da diğer
    sakinlerinde cam balkonu benim Rızam olmadan nasıl yapar? Bodrum kat tavanında yalıtım yok bunu nasıl çözmem gerekir? Su deposu daireye ses veriyor gece gündüz uyku uyuyamıyoruz bunu nasıl çözebilirim.. özellikle teras ve cam balkon konusu.. sonuçta balkonda bağımsız alan gibi olsa bile ortak alan değil midir ? Şeklini değiştiremez ?falan.. yani bizim bahçe katında oturmakla hiç haklı ya da bize yönelik olumlu durum yok mudur yani?? balkona çamaşır asıp hem görüntü olarak kirlilik hemde benim alanımı işgal ediyor hemde ben hiçbir şekilde hakkı olamıyorum biri hukuken açıklama yaparsa çok memnun olurum .. birde örnek verim Avrupa’da bahçe katında oturanlar bahçenin kullanım hakkına sahip oluyorlar .. bahçe kısmı bahçe katında oturana veriliyor da bizim milletimiz neden bu kadar fesat ya da kanunumuz neden bu tarz olay karşısında olana yardımcı kararlar çıkar mıyor??
    Teşekkür ederim.

    1. Merhaba; cam balkonda dahi site veya apartman sakinlerinin 4’de 3’ünün rızası şartı var. Genelde sorun çıkmıyor; çünkü herkes bunu yaptırma niyetinde. Bu izinler alınır ise yönetim kararının bir önemi kalmaz. Sitelerde bahçe kullanım hakkı ile ilgili farklı kararlar olabiliyor. Bahçe katına o daireden başka girişin olmadığı durumlarda bahçe kullanım hakkı ilgili dairenin sahibinindir. Bu durum yoksa maalesef yapılacak bir şey yok. Teras farklı bir durum. Plana projeye dahil bir alanı katlanır olmak şartı ile ve 3/4 rıza ile kapatabilirsiniz. Saygılarla.

      1. Sıte yonetımı bu kararı 2017 de almış benım oturduğum blok 2019 da ben evı aldıktan sonra sıte yonetımıne dahıl oldu biz a ve e blok olarak kooparatıfe bağlıydık ben evı aldıktan sonra kooparatıf sıte yonetımıne devretti 1019 eylullune. Kadar kooparatıf oldugumuz ıcın aynı Sıte ıcınde ıkı yonetım dık bu Bıxım durumumuzu degıstırmezmı

  6. ben bir site yöneticisiyim,cam balkon yaptırmak istiyoruz,karar yeter sayısı nedir

  7. Merhaba. Ben bahçe katta oturuyorum bahçe bize ayiit. Tapusu da var. Biz yarım bahçe çatı Kapatmaya istiyoruz. Üst komşu da izin verdı.bir başka izin almak lazım I, Bi sıkıntı olur mu. Teşekkür ederim.

  8. Mrb bina bslkonlari cam site karari ile mevcut bslkonlar betona cevirmeyi dusunuyoruz bir sıkıntı olurmu

  9. Biz büyük bir sıtede oturuyoruz sıtemızın balkonları mavı cam ve alemınyumdan oluşmuş bende balkon camı mavı dıyerekten mavı cam balkon yaptırdım çünkü ben balkon kenarları ne renk se orenk yapılıyor dıye bılıyordum yonetım beyaz cam balkon kararı almış bız 40 kısı mavı yaptırdık çünkü orjınali oydu asıl beyzalar sıteye uymuyor sımdı ben ve dıgerlerıne kimse evı alırken beyaz olacak demedı sımdı ben beyaz takmak zorundamıyım ne olur Yardım edın

    1. Merhaba; renk konusunda yönetim kararına uymak gerekiyor. Şöyle bir çözüm olabilir; yönetim kararı ile çift renge onay verilebilir. 40 adet cam balkonun sökülmesi büyük bir maddi kayıp. Milli servet çöpe gitmiş olacak. Bunu yönetim de istemez. Hem kim diyebilir ki tek düze bir mimari estetiktir diye? Tabiat rengarenk… Yönetimler hayatımızı sitelerin ve rezidansların tek düzeliğine mahkum etmemeliler. Dünya değişiyor.

      1. Biz A ve e blok evı aldıgımızda site yonetımıne baglı degıldık sıte yonetımıne yenı gectık aldıgımızda boyle bırsey yoktu bu durumu degıstırmezmı

  10. Merhabalar,
    A ve B blok olmak üzere 2 bloklu küçük bir sitemiz var.A blokta bahçe katları karşılıklı olarak cam balkon yaptırdı bahçe katının üstünde ben varım bende yaptırdım karşımdaki komşum yaptırmadı 2 üst dublexlerden birisi pergole ve giyotin cam yaptırdı yaptırdı diğeri sadece pergole yaptırdı B loktaki orta daire arkaya bakıyot balkonları cam başkon yaptırırken dublexde cam balkon yaptırdı benim burdaki rolüm yönetim şahsi olarak bana karşımdaki daireninde cam balkon yaptırırsa görüntü bozulmamış olur diyor burda karşı dairem yapsın ya da yapmasın benim burda yapmam gereken nedir diğer maliklerde herhangi bir izin almadı hatta şunu da sorayım dublexteki malik pergole ve giyotin yapması için onunda izin alması gerekmez mi ya da onun yapması gereken nedir ?

    Zaman ayırıp okuyup cevap verdiğiniz için teşekkürler

    1. Merhaba; normalde maliklerin 4/5’inin izni ile yapılabilir. Yönetici seçilmiş ise ve yönetim yapılmaması yönünde karar almış ise yapılamaz. Saygılarla.

  11. Merhabalar, Bir binanın giriş katında oturuyorum ama daireme ait iki adet teras balkon mevcut. Üst katlardan fazlasıyla malzeme düştüğü için kapatmak istiyorum üstünü ve kenarlarını bir yasal yaptırımı olur mu yapabilir miyim. Teşekkür ederim

  12. İki katlı 12 daireli bir binada oturuyorum. İkinci katlar teraslı.
    Ben kendi Terasımın üstünü açılıp kapananabilir şeklinde yapıp ön kısımlarında gene uzaktan kumandalı açılır kapanır camla kapatmak istiyorum. Binadan izin almalımıyım. Prosedür nedir.?

  13. MUTFAK DUVARINI YIKIP BALKON İLE BİRLRŞTİRMRK PİMAPEN İLE DE KAPATMAK İSTİYORUM KIRACAĞIM DUVAR 3 METRE VE KOLON DEĞİL ŞİKAYET OLURMU PİMAPEN SÖKÜLÜR MÜ 14 DAİREYİZ HEPSİNDEN DE İMZALI İZİN ALDIM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir