Cam Nedir – Nasıl Yapılır?

Cam Nedir?

Camın yapımını merak edenlerin sayısı hiç de az değildir aramızda. Bu işlerle uğraşan bir firma olarak herkesin faydalanabileceği bir kaynak oluşturmak istedik. “Cam nedir ve nasıl yapılır?” sorularının yanıtını bu yazımızda vermeye çalışacağız.

Camın Tanımı: Cam Nedir? “Cam; silisli kumun soda ya da potas katılarak yüksek ısıda eritilmesiyle elde edilen, sert, saydam ve kırılgan cisimdir.” kaynak: Google Sözlük

Aslına bakılır ise kum ile farklı maddelerin birleşmesi ile cam oluşur. Ana ham maddesi kumdur (silis) diyebiliriz. Nedir bu diğer maddeler? Potasyum, Sodyum, Kalsiyum ve Potasyum… İşte bunların birleşiminden cam meydana gelir. Cam yapısı itibarı ile kırılgan, sert ve saydamdır.

cam nedir

#Camın kullanım alanları

  • Kapılar
  • Pencereler
  • Masalar
  • Vitrinler
  • Bina cepheleri
  • Sehpalar
  • Küllükler
  • Süs eşyaları
  • Balkon korkulukları
  • Arabalar
  • Aynalar
  • Mutfak gereçleri
  • cam balkonlar
  • iç kapılar
  • mutfak tezgahları
  • banyo tezgahları
  • Laboratuvar malzemeleri
  • Sağlık gereçleri

Kabaca yukarıdaki alanlarda ve daha fazlasında kullanılır. Nerede ise hayatımızın tamamında vardır. Çok dayanıklı ve bozulmaz bir yapıya sahiptir.

#Cam Türleri – özelliklerine göre

Normal camlar: Kolay kırılabilen, kesilebilen ve tabaka halinde satılan farklı renklerdeki camlar.

Temperli camlar: Kolay kırılamayan ve kırılsa bile insan hayatını tehdit etmeyen binlerce parçaya ayrılan camlar. Temperli camlar kesilemez. Bu camlar önce kesilir ve ardından kenarları makine yardımı ile rodajlanır. Rodajdan sonra camlar yıkanır ve temper makinesine girer. Bu makinede camlar 740 derece civarında bir ısıya belirli bir süre maruz kalırlar. Ondan sonra yine belirli bir süre yüksek basınçlı hava ile temas ederler.

Lamine camlar: 2 adet normal camın PVP denilen lamine bir malzeme ile bir araya getirilmesi ile elde edilir. Kesilebilir özellikte ve oldukça dayanıklı bir cam türüdür. 2 adet temperli cam ile de lamine camlar elde etmek mümkündür. Bu camlara lamine temper adı verilmektedir.

#Normal bir camın ham madde oranları

Silisyum Oksit: %75

Sodyum Oksit: %15

Kalsiyum Oksit: %8

Alüminyum Oksit: %2

#Lamba, ayna, vitrin ve benzeri ürünlerde ne değişiyor?

Soda değil de Potas ile üretim yapılır. Tek fark budur. Bu yöntemle dayanıklılık arttırılır ve erime hızı düşürülür.

#Kristal diye tabir edilen mutfak ve laboratuvar gereçleri nasıl üretiliyor?

%80 silis ile %12 borik asit kullanılır. Hepsi bu. Sonuç kristaldir.

#Renkli camlar nasıl üretilir?

Bakırlı, demirli gibi bileşikler ve Kobalth katılarak renkli camlar elde edilir. Camlar genellikle saydam, mavi, bronz, füme ve yeşil renklerde üretilir. Kumlu veya buzlu cam dediğimiz camlar saydam olmayan cam grubuna girer ve kemik külü benzeri maddelerle saydamlık giderilir.

Cam Nasıl Yapılır?

Aslında soru “Cam nasıl üretilir?” şeklinde de sorulabilirdi. Herkesin de tahmin edebileceği gibi yüksek ısıya getirilmiş fırınlar kullanılır. Karışımlar akışkan bir hamur haline gelir ve farklı şekillerde üretilir. Çekme, kalıba dökme ve benzeri yöntemleri arzu edilen şekiller verilir. Şekil verilirken bu hamur aynı zamanda da soğutulur. 1500 derece civarında bu maddeler hamur haline getirilebilir. Şişirme yöntemi ile de lamba, tüp ve benzeri eşyalar üretilir. Ayna elde etmek için pürüzsüzlük önemlidir. Ayna üretiminde ayrıca bir de cilalama işlemi gerçekleştirilir.

cam nasıl yapılır

#Cam balkon üretim videosu

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fXleTVlKoxM]

Ekonomik Olarak Türkiye’de Cam

Türkiye’de cam sanayi 1935 yılında kurulmuştur. Camın toplam ihracat rakamımızın %2‘sini oluşturmaktadır ve üretilen ürünlerin yarısı batı Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. Camda 800 değişik bileşenle 43 bin çeşit ürün elde edilmektedir. Sektörde 2.3 milyar dolar değerinde üretim gerçekleşmektedir. Cam üretiminde yaklaşık 20.000 kişi çalışmaktadır. Türkiye ekonomisinin binde 3’ünü teşkil etmektedir. Cam üretiminde yüksek miktarda enerji ve sermaye gereklidir. Türkiye’de üretim maliyetleri rakiplere nazaran biraz daha yüksektir. Polonya ve Macaristan gibi ülkelerde maliyet çeşitli sebepler daha yüksektir. Bunlar arasında vergi yüksekliği, yetersiz nitelikli personel, primlerin yüksekliği ve zorunlu istihdam sayılabilir. Türkiye üretim hatlarını güncellemiş ve daha verimli olan Float yöntemine geçmiştir.

Cam üretimi sürekli teknolojik yenilenme gerektiren ve devamlılık zorunluğu olan bir sektördür. Üretim maliyetleri yüksektir. İlk yatırım maliyeti de oldukça yüksektir. Bu sebeplerle sektöre giriş yapan firma neredeyse yok denecek kadar azdır. Aynı şekilde çıkış yapan firma da yoktur.

#Dünyadan cam ile ilgili ekonomik veriler

Ülkelerin Cam İhracatından Aldığı Paylar (2009 yılı)

ülkelerin cam ihracatından aldığı paylar

Dünyada Cam İhracatçısı Olan Ülkeler (1000 ABD doları)

cam ihracatçısı ülkeler

Dünyada Cam İthalatçısı Olan Ülkeler (1000 ABD doları)

cam ithalatçısı olan ülkeler

Dünyanın Önde Gelen Cam Firmaları

dünyanın önde gelen cam firmaları

Dünya Cam Üretimi Ürün Dağılımı

dünya cam üretimi ürün dağılımı

Yukarıda camla ilgili faydalı olabileceğini düşündüğümüz bazı verileri paylaştık. Bu verilerle ilgili kaynaklar aşağıdaki gibidir.

Kaynaklar: dogumarmarabolgeplani.gov.tr, İnternational Trade Center, Trade Map, kalkinma.gov.tr, cimentobirlik.org

Camın Tarihçesi

Her yerde bulabileceğiniz bir bilgi; ama biz yine de paylaşmak durumundayız. Tarihte cama ilk olarak boncuk şeklinde rastlıyoruz. 4000 yıl önce Mısırlılar süs eşyası olarak bu cam boncukları kullanmışlardır. Cam üfleme sanatı bundan daha sonraları icat edilmiştir. Fenikeliler cam üfleme tekniğini ve borusunu icat etmişlerdir. Bu yöntem sayesinde çeperli cam eşyalar üretmişlerdir. Roma imparatorluğu da cam üretimine katkı yapmıştır. Araplar süslemeli cam üretim tekniklerini geliştirmişlerdir. 18. yüzyıla kadar lüks eşya konumunda olan cam, gelişmiş cam üretim tesislerinin kurulması ile bu özelliğini yitirmiştir.

Şam ve Halep gibi yerleşim alanlarında camdan mutfak gereçleri çok yoğun olarak üretilmekteydi. Daha sonra cam sanatının gelişme yeri Venedik oldu. Bunda şüphesiz İstanbul’un feth edilmesinden sonra cam ustalarının Venedik’e kaçması sebep olmuştur. Osmanlı devletinde cam üretimi 17. ve 18. yüzyılda gelişmeye başladı. Elle üretim yapılıyordu. Daha önce de bahsettiğimiz gibi ilk modern cam işleme tesisi ülkemizde 1935 yılında faaliyete geçti.

Eğer diğer blog yazılarımızı da okumak isterseniz BURAYA tıklayabilirsiniz. Ana Sayfamızı ziyaret edip cam balkon ürünleri ile ilgili geniş bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir