Cam balkon ürünleri ile ile ilgili en fazla merak edilen konulardan birisi de su sızdırma meselesidir. Katlanır veya sürme cam balkon sistemleri su alıyor diyorsanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
Cam balkon sistemlerinin farklı sebeplerle su alması mümkündür. Bu sebeplere maddeler halinde göz atalım. Ama önce su alan bir uygulamaya birlikte göz atalım.
Cam Balkon Sistemlerinde Su Alma Sebepleri
- Silikonda meydana gelen çatlaklar su alamaya sebep olabilir.
- Aşırı yağışlarda tekerlek çıkışlarından içeriye su sızabilir.
- Kasa profilinde damlalıklı kasa bulunmaması sebep olabilir.
- Doğru silikon uygulaması yapılmamış ise; sızdırmalar olabilir.
- Kanat aralarında kullanılan fitiller arasındaki fırça fitiller doğru kalınlıkta olmayabilir.
- Kanat aralarında çift taraflı çekilmesi gereken fırça fitiller tek taraflı çekilmiş olabilir.
- Montaj esnasında kanatların ayarı doğru yapılmamış olabilir. Kanatlarda bulunan kapaklar birbirlerine tam olarak kenetlenmelidir.

Neler Yapılabilir?
Satın almadan önce mutlaka talep etmeniz ve gerekir ise bir miktar fazla para ödemeyi göze almanız gereken özellikler vardır. Kasa profilinde damlalık talep ediniz. Bu sayede camları içeriye doğru aşıp gelen su tekrar kasaya geri tahliye edilecektir. Firmadan Soudal gibi kaliteli akrilik mastik ürünlerini kullanmasını talep ediniz.
Kanat aralarında kullanılan “h” fitillerin kaliteli olmasına dikkat edin. Uygulamanın işin uzmanları tarafından yapıldığına emin olmaya çalışın. Tahliye kanallarının açılmasını firmadan özellikle rica edin.
Eşikli sürme modellerde tahliye delikleri mutlaka açılmalıdır. Eşiksiz sürme sistemlerde böyle bir olanak olmadığından, su sızdırma kesinikle önlenemez. Eşiksiz sürme muhafazalı ve doğru yerde kullanılması gereken bir üründür.
Cam Balkonda %100 Su Almama Garantisi Verilebilir Mi?
Biz binlerce uygulamadan edindiğimiz tecrübemizi paylaşıyoruz sadece. Katlanır sistemlerde su alma ihtimali %5 ile %10 arasındadır. Eşiksiz sürme modellerde suyu engellemek imkansızdır. Kanatlar rayın yarım cm üstünde çalışmaktadır. Ray sadece 5 mm ‘dir. Bu yüzden su alması kesindir.
Isıcamlı Winsa veya Camoda gibi ürünlerde su alma sorunu hiç yaşamadık. Bu iki sistemde tasarımın neredeyse mükemmel olduğunu söylemek mümkün. İzmir’de en şiddetli yağışlarda bile su şikayeti almadığımız ürünler diyebiliriz. %100 olmasa da %99 su almama garantisi bu iki üründe verilebilir.
Sizlere satış amaçlı birçok zaman yanlış bilgi verildiğini biliyoruz. Bazı balkonların yağış anında bile çok az su aldığını gözlemliyoruz. Saçak çok fazla olabiliyor ve böyle durumlarda su balkona ulaşamıyor. Saçağı illa çatı gibi düşünmeyin; bazı apartmanlarda balkon mimar tarafından içeriye çekilmiş oluyor. Bu durumlarda da doğal bir saçak oluşuyor ve su balkona ya hiç ulaşamıyor ya da çok az ulaşıyor.
Bazı binalar diğer yüksek binalar tarafından yatay yağışlardan korunmaktadır. İki yüksek bina yan yana ve birbirine yakın olduğunda, karşılıklı olan daireler yağışlardan ciddi manada korunmaktadır. Balkonun baktığı yön bile bazen çok önemli bir faktördür.
Korkuluktan sonra içeriye doğru en az bir 6 cm yoksa ise; kutu profil dönmek zorunlu hale gelmektedir. Bu uygulama alanı genişletmek üzere yapılmaktadır. Kasa genişliği 4 cm’dir ve kanat açıldığında kasanın arkasına 2 cm kadar taşmaktadır. Bu kutu profil ile kasa arası çok iyi izole edilmelidir. Yukarıdaki videoda gayet güzel olan bir uygulamanın su aldığını görebilirsiniz. Sisteme kutu profil uygulanmış ama izolasyon tam olarak yapılmamış.
Şimdi biraz şaşıracaksınız! Aslında su sızıntılarının önüne geçen en önemli unsur şeffaf fitillerdir. Müşterilerin ve firmaların çoğunun artık tercih etmediği şeffaf contalar en yüksek izolasyonu sağlar. Bunun sebebi de esnek olmaları ve camlara tam basmalarıdır. Müşterilerimizin bu fitilleri 2-3 senede bir değiştirmek zorunda oluşu, tercih edilmemelerine neden olmaktadır. Aslında doğru ürün alüminyum fitil değil; şeffaf fitildir.